Uit het kerkblad

Kerkdiensten komende weken

Natuurlijke kristallen - Peter Slootweg

In de natuur kent men drie toestanden waarin een materiaal kan verkeren. Gas, Vloeibaar en vast. In het geval van de vaste verbindingen zijn deze, op enkele uitzonderingen na kristallijn. Dat betekent dat alle bouwstenen volgens een vast patroon gerangschikt liggen. Dit patroon (kristalrooster) wordt bepaald door strikte natuurkundige wetten. Vaak ziet men hier niets van. Dit wordt pas zichtbaar wanneer het materiaal zich vrij kan vormen waardoor het kristalrooster de vorm bepaald. In dat geval spreken we van kristallen. Deze kristallen kennen ondanks hun wetmatige bouw een verrassende variëteit aan vormen, structuren en kleuren. Deze kleur en vormenpracht is iets wat onze verre voorouders al fascineerden maar niet konden verklaren. Dit was de basis voor het bijgeloof wat deze objecten nog altijd omringd. Met de huidige stand van de techniek is het fenomeen kristallen duidelijk verklaard. Toch blijven de schoonheid en mystiek van kristallen mensen fascineren. In mijn lezing gaan we in op de op de wetenschap achter mineralen en kristallen en zullen talloze voorbeelden van de meest bijzondere kunstwerken van de natuur voorbij komen. U zult voortaan met andere ogen naar “stenen” kijken.

Evenement-informatie

Startdatum 26-01-2023 20:00