Godinnen in India - Marnel Breure

Godinnen in India - mw. M. (Marnel) Breure

Marnel Breure gaat op zoek naar de godinnen van India: in de natuur, in oude teksten en hindoerituelen, in de levens van Indiase vrouwen en in zichzelf. Toen de mens zich voor het eerst een voorstelling van het goddelijke probeerde te maken, schiep hij zich geen God en al helemaal geen Vader. In de tijd dat het religieuze bewustzijn ontwaakte, was er natuur en waren hemel en aarde niet gescheiden. Voor zover het grote Mysterie voorstelbaar was, kreeg het onmiskenbaar vrouwelijke trekken mee.

Godinnen markeren het begin van de religieuze geschiedenis, maar in de loop der tijd hebben mannelijke goden wereldwijd de overhand gekregen. Stukje bij beetje onderwierpen zij de schepping aan hun almacht, waardoor vrouwelijke godheden naar de marge van het hemelrijk werden verdreven.In India – de bakermat van het hindoeïsme - ligt dat anders. Aan het begin van de eenentwintigste eeuw kan het land nog altijd bogen op een omvangrijke en levendige godinnentraditie.

Marnel Breure constateert in haar boek ‘Dochters van Durga’ dat de religieuze verering van het Heilig Vrouwelijke in schril contrast staat met het gewone Indiase leven: mannen hebben het voor het zeggen en geweld tegen vrouwen is aan de orde van de dag. Hemel en aarde zijn gescheiden en de stukken passen niet meer aan elkaar. Zij gaat  - in samenspraak met het publiek - op zoek naar middelen om de positie van de Godin in ere te herstellen: in de natuur, in oude teksten en hindoerituelen, in de levens van Indiase vrouwen en in zichzelf.

Toegang voor niet leden bedraagt:  € 5,00

Evenement-informatie

Startdatum 23-03-2023 20:00
Ingeschreven 0
Prijs per persoon € 5,00
Locatie Oudshoornse Kerk - achterzaal

Wij accepteren geen inschrijvingen meer

Locatiekaart

Concerten